10 yılda 100 bin kişiye ışık oldunuz
Son 10 yılda İHH’ya verdiğiniz destekle 100 bin kişi ışığa kavuştu. “Siz Görürseniz Onlar da Görecek” sloganıyla 2007 yılında Afrika’da başlatılan katarakt çalışmaları artık dünyaya açılıyor.
Türkiye’de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; dünya genelinde yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.
KATARAK OLSAYDINIZ DÜNYAYI BÖYLE GÖRÜRDÜNÜZ
BU HASTALIK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
2007 yılından bu yana katarakt ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Bu güne kadar;
712.112 kişi sağlık kontrolünden geçirildi.
343.429 kişi muayene edildi.
100.027 kişi ameliyat edilerek yeniden görmeye başladı.
Vakfımız 2007 yılından bu yana toplam 13 ülkede dönemsel olarak katarakt ameliyatları gerçekleştirdi. Bu ülkeler: Togo, Benin, Nijerya, Gana, Çad, Uganda, Tanzanya, Sierra Leone, Nijer, Sudan, Etiyopya, Mozambik, Somali. 2014 yılında Nijer’de kurduğumuz göz hastanemiz vesilesiyle bu ülkede düzenli olarak ameliyatlar gerçekleştiriliyor.
10 yılda 100 bin kişi
Afrika’daki çalışmalarının 10. yılını geride bırakan İHH, bu süre zarfında 100 bin kişinin yeniden görmesine vesile oldu. İyilik her zaman, her yerde sloganıyla yola devam eden İHH, şimdi çalışmalarını dünyanın dört bir yanına yayıyor.
Nijer Göz Hastanesi
Sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı, topraklarının %60’ı çöllerden oluşan Nijer’de katarakt hastası sayısı azımsanmayacak durumda: 130 bin. Kataraktın oluşumunda göze gelen çöl kumlarının etkisi bu ülkede oldukça fazla hissediliyor. İHH, 2014 yılında Nijer’in başkenti Niamey’de bir göz hastanesinin kurulmasına vesile oldu. Maddi ve teknik imkânsızlık nedeniyle ameliyat olamayan binlerce hasta için umut olan hastanede 5 yılda 6 bin ameliyatın yapılması hedefleniyor. Ayrıca Türkiye’den giden uzman doktorlar tarafından bölge doktorlarının mesleklerinde yetişmesi için eğitim veriliyor.
ORADAYDIK
Sudan’a giderken ismimin önünde “gönüllü hemşire” tanımı vardı. Çok hoşuma gitmişti ismimin bu iki kelimeden sonra anılıyor olması. Gönüllü kelimesi kalbimi bana tekrar hissettiriyordu. Gönlümün varlığını duyuruyordu. Ruhumu, benliğimi ve benim özgür irademi hatırlatıyordu. Özgür irademle karar vermiş, binlerce kilometre uzaklara hiçbir beklenti içine girmeden, siyah adamın siyah dünyasına ışık olmak, umut olmak için yollara düşmüştüm. İsmimin önüne gönüllü kelimesini getiren de buydu. İsmimle gönül kelimesi beraber anılıyordu. Daha oraya gitmeden, projede henüz çaba sarf etmeden ilk mutluluğumu yaşıyordum, öylesine güzeldi ki…
– Nilay Yıldırım / Sudan