Adak – Akika – Şükür
Kimi zaman çocuğunuz olduğunda, kimi zaman şu şöyle olursa deyip söz verdiğinizde ve o dözünüz yerine geldiğinde kurban kesmek isteyebilirsiniz.
ADAK KURBANI BAĞIŞLA AKİKA KURBANI BAĞIŞLA ŞÜKÜR KURBANI BAĞIŞLA
İHH geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda sizlerin desteğiyle 106 ülke ve bölgede 2.140.000 ihtiyaç sahibine 53 bin 500 kurban hissesi ulaştırdı. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşmak için her yıl olduğu gibi bu Kurban da yollardaydık.
Yalnızca 2016 yılında 15 milyon ihtiyaç sahibine ulaşan İHH, bağışladığınız kurbanları 25 yıldır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Ağırlıklı olarak kriz ve savaş bölgelerinde yapılan çalışmalarda kurban kesimiyle yetinilmeyerek ihtiyaca göre cami, su kuyusu, eğitim merkezi ve yetimhane gibi kalıcı eserler de inşa ediliyor.
Bugüne kadar 135 ülkede 6.089 su kuyusu, 32 yetimhane; onlarca cami-mescit, sağlık ocağı-hastane, okul ve kültür merkezi inşa eden vakfımız, bunların bir kısmını kurban bağışlarınız sayesinde yapılan ziyaretlerde hizmete açtı.
2017 Kurban yolculuğumuzda
5 kıtada
106 ülke ve bölgeye ulaştık.
Destek ve bağışlarınızla
kesilen kurbanlar;
53.500 hisseye ve 428.000
paya ayrıldı.
Bu paylardan 2.140.000 ihtiyaç sahibi faydalandı.
Bayram ziyaretleri vesilesiyle;
23.440 yetim çocuğa bayramlık elbise hediye edildi.
ORADAYDIK
Allah’ın selamı yakınlaştırıyor bizi
Bayram namazını sanki Anadolu’nun bir köyünde kılıyoruz. Yabancısı olduğumuz bu coğrafyada Kur’an-ı Kerim tilaveti başlayınca tüm yabancılıklar siliniyor, her şey daha da güzelleşiyor. Cıvıl cıvıl çocuklar, tertemiz elbiselerini giymiş nur yüzlü, çekik gözlü gençler ve biz, namazda saf saf diziliyoruz. Namazdan sonra herkes bayramlaşmak için sıraya giriyor, herkesle tek tek bayramlaşıyoruz. Bayramımız bayram oluyor. Ardından Kurban kesim alanına geçiyoruz. Burası tam bir bayram yeri. Her taraf İHH afişleriyle donatılmış. Yüzlerce insan bayram namazından hemen sonra aileleri ile bayram coşkusuna katılmak için alanda. Muhtaç olan olmayan herkes gelmiş kıtalar arası buluşmaya; Malezyalı, Kamboçyalı, Taylandlı, Ürdünlü, Gazzeli, Vietnamlı ve Türkiye’den onlarca insan Muhammedi bir bilinçle bir arada. Nereden geldiğimizin hiç önemi yok, sadece Allah’ın selamı yakınlaştırıyor bizi.
Mustafa Yumluk / Vietnam, 2012
Kurbanlarınız nasıl kesiliyor?
Kurbanlarını vekâlet yoluyla vakfımıza gönderen hayırseverlerimiz, kurban bedellerini banka hesap numaralarına havale, kredi kartı, posta çeki ile veya vakıf merkezine bizzat gelerek elden, internet üzerinden online bağış veya telefon vasıtasıyla ulaştırır.
Kurban hisseleri bağışçıların talebi doğrultusunda, vakfımız tarafından kurban çalışması yapılacak ülkelerin ihtiyaç durumuna göre paylaştırılır.
Kurbanlıklar İHH görevlilerince çalışma yapılacak ülke ve bölgelerde kurban ibadeti için gerekli kriterlere uygun olarak satın alınır.
Kurban Bayramı’nın birinci günü kurbanlıklar bayram namazı akabinde İslami usullere göre kesilir. Bayramlaşmanın ardından kesilen kurbanlar paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Kurban kesimleri tamamlandıktan sonra vakfımız, kurban sahiplerine kısa mesaj yoluyla kurbanın kesildiğine dair geri bildirimde bulunur.
İHH Kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?
Gidilecek ülkelerin belirlenmesi
İHH’nın geçmiş yıllarda çalışma yaptığı ülkeler, Kurban faaliyetleri için oluşturulan komisyon tarafından incelemeye alınıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek bir yol haritası hazırlanıyor.
Ekiplerin oluşturulması
Belirlenen ülkelerde görev yapacak ekipler genellikle 3-4 kişiden oluşuyor. Ekiplerde vakıf çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüler, ev hanımları ve öğrencilerin yanı sıra bölge durumunu kamuoyuyla paylaşmak için gazeteci ve yazarlar da yer alıyor.
Partner kuruluşların hazırlıkları
Faaliyetlerini İstanbul’daki merkezden yürüten İHH, yardım çalışmalarını yerel kuruluşlar üzerinden gerçekleştiriyor. Partner kuruluşlarımız Kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.
Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci
Ülkeler hakkındaki raporlar ve kritik bilgiler yolculuklar öncesi vakıf merkezinde yapılan toplantılar ile görev yapacak ekiplere aktarılıyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat İHH ekipleri tarafından yönetiliyor.
Geri bildirim ve raporlama
Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen İHH ekipleriyle yapılan toplantılarda, bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor; ihtiyaçlar bildiriliyor. Raporlanan bu bilgiler İHH’nın ülke masalarınca değerlendirilip projelendiriliyor.
İhtiyaç sahibi insanlar nasıl belirleniyor?
İHH’nın çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam etmektedir. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dağıtım programında ilk sırada mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetim yurtları, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler gelmektedir. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktadır.
İHH kurban bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?
Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.
Yardım kuruluşlarına vekâlet verilebilir mi?
Ülke içinde veya dışında ihtiyaç sahibi bölgeler için kurban kesen çeşitli vakıf ve dernek gibi kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurbanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.
Kurban kesimi için gerekli olan vekâlet konusu nasıl gerçekleşiyor?
Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini İHH İnsani Yardım Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere İHH’ya başvuran hayırsever, bu niyet ve iradeyi ortaya koymuş oluyor. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.
İHH kurban fiyatlarını nasıl belirliyor?
Kurban fiyatları, tahmin edilebileceği gibi dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden İHH, stratejik olarak bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de olanak sağlamaktadır. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatları yüksek olduğu için bağış alamayacak veya çok az bağış alacak birçok bölgeye bu sayede ihtiyaçları oranında kurban gönderilebilmektedir.
Kişi kurbanını dilediği yerde kestirebiliyor mu?
Hayırseverler kurbanlarını İHH’nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden dilediklerinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi İHH yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.
Vekalet veren kişi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?
Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini İHH İnsani Yardım Vakfı’nca cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından İHH vakıf merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırılmaktadır. Bu bilgilendirmenin ardından kurbanını kestiren kişilere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderilmektedir.
ORADAYDIK
Kurban dağıtımı için Kazan şehrinin bir köyündeyiz. Yol şartları ve buz nedeniyle akşam şehre dönebilmenin endişesi içerisindeyim. Kurban dağıtımı sürdükçe daha fazla üşüyorum. Eksi 20’ye düşen hava sıcaklığı boş alanda esen rüzgarla birleşince durum daha da dayanılmaz bir hâl alıyor. Üşüdüğümü görenler gülerek, “Normalde hava sıcaklığının eksi 40’ı bulması lazımdı. Şu an sıcak, üşümemen lazım.” diyorlar. Soğuğun daha üst bir seviyesini tahmin bile edemiyorum.
Kurban dağıtımı bittikten sonra Kazan’daki trene yetişmek üzere yola koyuluyoruz. Korktuğum başıma geliyor ve kara saplanıyoruz. Yarım saatlik bir çalışmaya kardan kurtulup trene yetişiyoruz. Zorlu bir günün ardından iç dünyamızı yüzünü güldürdüğümüz ihtiyaç sahipleri ısıtıyor.
Ümit Sönmez / Tataristan, 2007